Каналізація заміського будинку

автономна каналізація

Як влаштована каналізація заміського будинку? Внутрішня мережа збирає стоки в будівлі (туалет, ванна, кухня) і виводить назовні. Стоки потрапляють в локальну очисну станцію або накопичувальну ємність. ЛОС переробляє забруднення анаеробним або аеробним методом. З станції очистки вода самопливом або примусово відводиться до місця скидання. З накопичувальної ємності стоки, що скупчилися, регулярно забирає асенізаційна машина. На перший погляд схема проста і створення каналізації в приватному будинку не повинно викликати особливих труднощів.

Облаштування автономної каналізації в заміському будинку:
Чи можливо побудувати ефективну автономну каналізацію самостійно, не звертаючись до професійних інженерів і монтажників? Все залежить від Вашої технічної підготовки. Ми розповімо про найбільш важливі етапи цього процесу, але перед цим повинні нагадати, що:
За технологічною складністю облаштування каналізації в приватному будинку не поступається системам автономного водопостачання та опалення, вимагає професійних навичок в розрахунках, проектуванні, підборі обладнання та монтажі.
Іншими словами, якщо влаштування дачного туалету на основі пластикової накопичувальної ємності доступне практично кожному домовласнику, то організація повноцінної системи глибокої біологічної очистки господарсько-побутових стоків і відведення очищеної води зажадає участі професійної бригади інженерів і монтажників.

Очевидно, що в основі бажання створити автономну каналізацію своїми руками лежить бажання заощадити. Тому перш, ніж почати діяти, підрахуйте вартість матеріалів, комплектуючих і обсяг земляних робіт, вартість подальшої експлуатації і обслуговування. Можливо, Ви будете здивовані, але часто виявляється дешевше, простіше, а головне – набагато ефективніше встановити і використовувати готову станцію повної біологічної очистки промислового виробництва.

септик perfector bio-s8

Отже, каналізація заміського будинку – ціна найпростішого анаеробного септика з урахуванням всіх витрат буде не менше, а можливо навіть більше ціни станції глибокої біологічної очистки. Рекомендуємо послугу шеф-монтаж від Perfector по установці станції повної біологічної очистки промислового виготовлення. Всі монтажні роботи виконуємо ми або Ви самостійно під наглядом фахівця відділу каналізації нашої компанії. Послуга економить Ваші гроші і забезпечує високу якість монтажу.

Каналізація заміського будинку – монтаж
Розміщення каналізації в приватному будинку вимагає попереднього розрахунку водоспоживання та водовідведення з урахуванням кількості проживаючих і точок водорозбору. Неправильний розрахунок або відсутність розрахунку веде до неефективної роботи каналізації. Для зниження витрат внутрішні системи водопостачання та каналізації бажано проектувати і монтувати одночасно. В ідеалі проектування внутрішньої розводки каналізації повинно йти одночасно з проектуванням будинку.

Чи можливий монтаж каналізації в заміському будинку без складання проекту? Так, але тільки якщо це невеликий літній будинок на 2-3 проживаючих і малий обсяг стоків.

Внутрішня розводка
Схема внутрішньої розводки залежить від планування будівлі. Вам знадобиться поверховий план із зазначенням розташування точок водорозбору. Якщо будинок великий за площею або має кілька поверхів, рекомендуємо прив’язати всі зливи з раковин, ванн і унітазів до одного стояка, щоб спростити внутрішню розводку. Якщо будівництво будинку ще не почалося, то постарайтеся використовувати в проекті один стояк. При необхідності зробіть перепланування і якомога ближче розмістіть до стояка кухню, ванну і туалет.

Якою має бути автономна каналізація?
Каналізація заміського будинку для постійного проживання повинна відповідати наступним вимогам:

  • ступінь очищення стічних вод відповідає санітарним нормам;
  • максимально комфортні експлуатація та обслуговування;
  • мінімальні витрати на експлуатацію та обслуговування.

Де розмістити автономну каналізацію?
Септик і накопичувальна ємність повинні бути віддалені від джерел води і житлових будівель:

  • 15 м від житлового будинку;
  • 20 м від колодязя;
  • 30 м від свердловини і водосховища.
    Якщо грунт фільтруючий, то зазначені відстані збільшуються.

З урахуванням зазначених відстаней формується схема зовнішньої розводки каналізаційних труб. При прокладанні труб в траншеях безнапірні (самопливні) каналізаційні системи вимагають дотримання певних кутів для ухилів і поворотів.

При діаметрі труби 110 мм ухил повинен становити 1-2 см на погонний метр. Уникайте повороту труби в 90 градусів, краще 2-3 рази поверніть на менший кут. Чим довше труба, що підводить з дому – тим нижче буде вхідний отвір в корпусі станції біологічної очистки. Від глибини виходу каналізаційної труби з фундаменту будинку і відстані до септика залежить висота корпусу очисної установки – стандартна, міді або лонг. Відповідно, збільшується глибина котловану під станцію біологічної очистки.

Автономна каналізація заміського будинку є невід’ємною частиною загальної системи комфортного заміського проживання і за рівнем використовуваних сучасних технологій повинна відповідати іншим автономним системам – водопостачання, водоочищення та опалення. Наші моделі станцій повної біологічної очистки BIO-S відповідають цій вимозі і входять в нашу пропозицію щодо монтажу автономної системи каналізації для приватного заміського будинку.

Вартість каналізації заміського будинку
Реальна вартість каналізації в приватному будинку включає в себе всі прямі і непрямі витрати на проектування, монтаж і підтримку системи в робочому стані протягом всього терміну використання. В результаті загалом автономна каналізація на базі BIO-S обійдеться Вам дешевше, ніж септик. При цьому якість очищення господарсько-побутових стоків буде відповідати санітарним нормам. Інженери Perfector допоможуть Вам оцінити загальну вартість автономної каналізації, підкажуть яка приватна каналізація підійде саме для Вас.

Що вибрати з існуючих моделей?
Порівняльний аналіз індивідуальних очисних споруд для каналізації заміського будинку показує, що найбільш повно вимогам до комфортного проживання в невеликому заміському будинку відповідають установки глибокої біологічної очистки стоків BIO-S2, BIO-S4 та BIO-S8. Головною їх особливістю є те, що використовувана в них аеробна технологія ідентична технології очищення в міській каналізаційній мережі.

Використання аеробної технології забезпечує:

  • малі габарити очисної установки, монтаж зовнішньої каналізації заміського будинку з мінімальними порушеннями інфраструктури ділянки;
  • висока ступінь очищення дозволяє скидати очищені стоки на грунт, в придорожні канави і водойми без додаткової обробки;
  • очистити каналізацію в приватному будинку від надлишків активного мулу можна самостійно без виклику асенізаційної машини.